Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-03@01:29:45 GMT

از رانندگی تاکسی تا قصه نویسی

تاریخ انتشار: ۴ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۴۹۸۷۰۶

از رانندگی تاکسی تا قصه نویسی

مجید آقا بالا زاده یک راننده تاکسی میانسال فروتن در شهر ساحلی بندرانزلی است . راننده ای کم گوی و خجول که به توصیه مسعود سعد سلمان که " نوشتن ز گفتن مهم تر شناس / به گاه نوشتن به جا آر هوش " حرفها و درد و دلهایش را به جای گفتن در قالب داستانکها و داستان های کوتاه روایت می کند.

روایتهایی ساده که چون از نگاه دقیق او به جامعه و مردمان اطرافش برآمده و مخاطب توان همذات پنداری با آن را دارد به دل می نشیند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دکتر حسین یاسری استاد ادبیات فارسی در مقدمه کتاب جدید این نویسنده با عنوان" الاغ ها هم خدایی دارند" که در انجمن داستان هزار و یک شب مجتمع ارشاد انزلی رونمایی شد نوشته است : اثری که از نظر خواهد گذشت سخن پردازی نیست و نویسنده در پی آن نبوده تا سخنی نگاشته باشد .

وی ممیزه داستان نویسی و سخن پردازی را در سه مولفه تجربه انسانی ، ضبط تجربه انسانی و بهره گیری از زبانی ساده و روان عنوان و خاطرنشان کرد که تمامی ویژگی های داستان پردازی چه آشکارا و چه نهان در این اثر قابل ردیابی است.

این استاد ادبیات فارسی در ادامه اظهار داشت:  مجید آقا بالازاد با تجربه هایش زیسته و بالیده و در تمامی داستانک ها و داستان های کوتاهش نمود و حضوری محسوس و ملموس داشته است . در این تجربه ها، عواطفی از سنخ و رنگ عاطفه شخصی ، اجتماعی، ملی و سرانجام عاطفه بشری نهفته است و این همان تجربه هایی است که نوشته اش را به درجه پذیرش نزدیک ساخته و خواننده را مجاب و مجذوب می کند تا با آن " هم ذات پنداری" کند و بر این پایه ، یک سو نگری در نوشته هاش جایگاه و پایگاهی نداشته و همه تجارب زیستی وعاطفی در این کتاب نمایانده شده است.

یاسری  در آیین رونمایی از کتاب گفت : کتاب، آمیخته ای از زبان محاوره و زبان رسمی است . رگه های طنز در لابه لای نوشته ها تعبیه شده ، صحنه آرایی ها و فضاسازی داستانک ها و داستان های کوتاهش به مدد عناصر زیبایی سنجی نیمی توصیف، تشریح، مباحثه و جدل آفریده می شود . راوی با شخصیت های داستان زیسته و با زبان و رفتار آنها آشنایی دارد . در نوشته هایش نشانه هایی وجود دارد که بر اساس آن می توان از دریچه سبک شناسی جغرافیایی ، تاریخی، زبانی ، ادبی تحلیل نمود.

آقا بالا زاد که پیش از این هم مجموعه داستانک هایش را در کتابی با عنوان " پدرها و مادرها هم ، گاهی گم می شوند"  می گوید : وقتی داستانی ذهنم را مشغول می کند تا آن را ننویسم آرام نمی گیرم.

زهره زمانی رییس انجمن سینمای جوانان انزلی نیز در این مراسم داستانهای مجید آقا بالازاد را حاصل تجربیات فردی و نگاه عمیق او به جامعه و تصویری و دارای قابلیت تبدیل به فیلمنامه دانست.

مریم ساحلی نویسنده و مدرس انجمن داستان هزار و یک شب انزلی نیز در آیین رونمایی از این کتاب گفت : آدم‌های داستانهای مجید آقابالازاد در لایه های میانی و همچنین اقشار ضعیف جامعه زندگی می‌کنند.  او با نگاهی عمیق به روایت زندگی  انسانها در بطن جامعه نشسته است. رنج و اندوه انسان‌ها و حضور و گذار اشیا در زندگی  از  منظر نگاه این نویسنده،  همراهان اثرش را به تامل وا می‌دارد.

وی خاطرنشان کرد: نشست‌هایی چون جلسات رونمایی و معرفی کتاب و همچنین  نقد و بررسی آثار اگر در مسیر درست هدایت شوند،  می‌تواند در  تبادل تجارب و افکار و حمایت از نویسندگان و آثارشان تاثیری درخور داشته باشد. 

در یکی از داستانک های این کتاب با نام " تلفن زیمنس سال های دور"

می خوانیم : گوشی رنگ و رو رفته از دستگاه پایین افتاده  و از آن جدا بود! انگاری یکی بعد شماره گیری، یادش رفته بود که گوشی را دوباره رو دستگاه بذاره! خدا می دونه! شاید اونقده پشت خط ،معطل بوق اشغال مونده بود که حوصله اش سر رفته و گوشی را همین جور ول کرده و رفته بود. حس عجیبی سراغم اومد که همون جا رو به روش رو چارپایه زوار در رفته نشستم و زل زدم بهش. یهو به گوش دل، شنیدم ، یکی می خوند: " شده هرگز/ هر بار، گوشی را که برداری / نصیبت بوق اشغال کسی باشد که دیگر نیست ؟!" عجیب تر این بود که به گوش خیال، بوق ممتد اشغال رو هم می شنفتم ، بوق اشغال تلفون کسی که دیگه نبود.

برچسب‌ها بندرانزلی ادبیات داستانی گیلان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: بندرانزلی ادبیات داستانی گیلان بندرانزلی ادبیات داستانی گیلان داستانک ها مجید آقا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۹۸۷۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پل آستر درگذشت

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آسوشیتدپرس، پل آستر نویسنده مشهوری که ۳۴ عنوان کتاب در کارنامه دارد و تقریبا بیشترشان به فارسی ترجمه و منتشر شده‌اند، بر اثر ابتلا به سرطان در ۷۷ سالگی از دنیا رفت.

وی علاوه بر کتاب‌هایی چون «سه گانه نیویورک»، فیلمنامه نویس «دود» وین وانگ و کارگردان فیلم «لولو روی پل» بود.

آستر با انتشار اولین کتابش با عنوان «اختراع انزوا» با تحسین منتقدان روبه رو شد.

جایگاه او به عنوان یکی از برجسته‌ترین نویسندگان آمریکایی با مجموعه‌ای از سه داستان مرتبط با هم که به عنوان «سه‌گانه نیویورک» منتشر شد، تثبیت شد. این ۳ کتاب شامل «شهر شیشه ای» (۱۹۸۵)، «ارواح» (۱۹۸۶) و «اتاق قفل شده» (۱۹۸۶) هستند. کتاب‌های سه‌گانه برای پرداختن به پرسش‌های اگزیستانسیال، با موضوع رمان پلیسی بازی می‌کنند.

جویس کارول اوتس، رمان‌نویس، در سال ۲۰۱۰ نوشت، آستر برای «داستان‌های پست مدرنیستی بسیار شیک و معمایی‌اش که در آن راوی‌ها بندرت قابل اعتماد هستند و بستر داستان دایم در حال تغییر است، شناخته شد».

داستان های او اغلب با مضامین تصادف، شانس و سرنوشت بازی می کنند. بسیاری از قهرمانان او خود نویسنده هستند و مجموعه آثار او خودارجاعی است و شخصیت‌هایی از رمان‌های اولیه دوباره در رمان‌های بعدی ظاهر می‌شوند.

منتقد مایکل دیردا درباره آثار آستر می‌نویسد: از زمان «شهر شیشه‌ای»، اولین جلد از سه‌گانه‌اش در نیویورک، آستر سبکی شفاف و اعترافی را به کمال رساند، سپس از آن برای نشان دادن قهرمانان سرگردان در دنیایی به ظاهر آشنا استفاده کرد که به تدریج با تهدیدهای مبهم و توهم احتمالی، مملو از ناراحتی فزاینده می‌شوند.

آستر خالق ۱۸ رمان بود که از این میان چندین عنوان به فیلم تبدیل شده اند که «موسیقی شانس» از آن جمله است.

او بعدها خودش فیلمنامه‌هایی نوشت که با فیلمنامه «دود» (۱۹۹۵) با بازی هاروی کایتل، ویلیام هرت و جیانکارلو اسپوزیتو شروع شد. وی با این فیلمنامه جایزه معتبر ایندپندنت اسپرایت را برای بهترین فیلمنامه اول کسب کرد.

همکاری او با وانگ ادامه پیدا کرد و این دو به طور مشترک دنباله‌ای به نام «آبی در چهره» را کارگردانی کردند که دوباره کایتل و اسپوزیتو به همراه لو رید، میرا سوروینو و مدونا در آن بازی کردند. آستر در نوشتن فیلمنامه «مرکز جهان» اثر وانگ نیز نقش دارد.

سال ۱۹۹۸، آستر همراه کایتل، سوروینو و ریچارد ادسون فیلمنامه «لولو روی پل» را نوشت و کارگردانی کرد. او سال ۲۰۰۷ در فیلم «زندگی درونی مارتین فراست» با بازی دیوید تیولیس، ایرنه جاکوب و مایکل ایمپریولی بار دیگر همین وظیفه را انجام داد.

رمان «۴۳۲۱» آستر در سال ۲۰۱۷ در فهرست نهایی جایزه من بوکر قرار گرفت.

کد خبر 6093756

دیگر خبرها

  • «چشم‌ها تنها برای دیدن نیستند»
  • کتاب صوتی «داستان‌های پارسی» در یونان منتشر شد
  • برتری خودروهای تجاری بهمن نسبت به سایر محصولات تجاری مشابه
  • «ایساتیس» پرمخاطب‌ترین فیلم هنر و تجربه شد
  • پل آستر درگذشت
  • نوشتن و برچسب زدن روی خودرو ممنوع است | بیشترین شکایت مردم به پلیس راهور از ۳ مورد
  • بغل نویسی بر روی شیشه و بدنه خودرو ممنوع است
  • هر گونه بغل نویسی بر روی شیشه و بدنه خودرو ممنوع است
  • مجموعه دفتر یادداشت روزانه داستایوفسکی به چاپ سوم رسید
  • آهنگسازی در موسیقی کلاسیک ایرانی کتاب شد/ خواندن چند پژوهش